Przepisy

PRZEPIS NA DONATY!

Już jutro jeden z moich ulubionych dni w ciągu roku! TŁUSTY CZWARTEK!

Pączki to moja ogromna miłość, jednak to te domowe sprawiają mi najwięcej radości. Kilka ostatnich dni spędziłam nad szukaniem idealnego przepisu na pączki. I oto jest !

PRZEPIS NA DONATY!

Czyli pączki z dziurką, ozdobione kolorowymi polewami i posypkami. Pyszności !

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej

125 ml mleka

15 g świeżych drożdży

1 jajko

30 g cukru

50 g masła

szczypta soli

1 łyżka spirytusu

Dodatki:

tłuszcz do smażenia np. smalec ( polecam ), olej kokosowy, olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować zaczyn. Ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. W tym czasie rozpuścić masło. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski. Dodać cukier, zaczyn i jajko. Wyrabiać ciasto, stopniowo wlewając roztopione masło. Dodać spirytus, dzięki jego obecności pączki nie będą wchłaniać tłuszczu. Zagniatać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość)
  4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Jeżeli ciasto się klei, możemy podsypać je odrobiną mąki. Wycinać donaty np. szklanką (moja ok.9 cm) małą dziurkę np. kieliszkiem (mój ok.3,5 cm).
  5. Donaty przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut
  6. Podgrzać tłuszcz (ok. 175 st. C). Jeśli nie mamy termometru kuchennego, możemy sprawdzić temperaturę wrzucając kawałek ciasta do tłuszczu. Jeżeli po kilku sekundach ciasto uniesie się do góry, możemy smażyć.
  7. Pączki smażyć z jednej i drugiej strony, do złotego koloru
  8. Usmażone donaty odkładać na papier ręcznikowy i ostudzić.
  9. Przygotować polewy.

Lukier Królewski:

150 g cukru pudru

30 g białka ( białko z jednego jaja)

sok z cytryny (wg uznania)

Składniki do lukru przełożyć do miseczki i utrzeć mikserem kilka minut na najmniejszych obrotach.

Polewa Czekoladowa:

100 g mlecznej czekolady

20 ml śmietany 30 % lub 36%

łyżka masła

szczypta soli

Podgrzać śmietankę(nie zagotować). Odstawić z ognia, dodać czekoladę i masło. Dodać szczyptę soli. Wymieszać do rozpuszczenia składników

Ostygnięte donaty ozdobić polewami oraz dodatkami (np. kolorowe posypki, orzechy, czekolada)

Odstawić, by polewy zastygły a potem już… ZAJADAĆ SIĘ!

5 (100%) 3 votes

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *