Przepisy

GĘSTA, GORĄCA CZEKOLADA – NA ZIMOWĄ CHANDRĘ

Kiedy zimowe wieczory dają się we znaki, na pomoc przychodzi ona – CZEKOLADA!! Królowa poprawiania humoru, złamanych serc i właściwie to można przyjąć (cytując klasyka), lek na całe zło!

Uwielbiana przez każdego, pod każdą postacią. Moja dzisiejsza propozycja to podanie czekolady na gorąco z piankami. Nie będę ukrywać.. dietetycznie nie będzie, ale za to będzie bardzo prosto i bardzo pysznie!  Poza tym raz na jakiś czas, no dajmy sobie spokój! Obiecuję, że nie będziecie żałować!

PRZEPIS NA PYSZNĄ, GORĄCĄ I PITNĄ CZEKOLADĘ:

Składniki:

* 150 ml mleka

* 100 ml śmietany 30%

* 100 g gorzkiej czekolady

* szczypta soli

*opcjonalnie łyżeczka cukru

Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko i śmietanę, podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Czekoladę połamać na kostki, dodać do rondelka i czekać aż się rozpuści. Wymieszać, by składniki połączyły się. Dodać sól ( podkreśla ona smak czekolady) i łyżeczkę cukru (opcjonalnie).

Gotowe! Przelać do kubka, dodać pianki albo ubitą śmietanę i jeść ze smakiem.

Ciekawostka: Czekolada ta doskonale również smakuje na zimno. Dobrym sposobem jest przykrycie czekolady folią spożywczą, tak żeby dotykała naszego napoju. W ten sposób unikniemy powstania kożucha.

5 (100%) 3 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *